Fie că te afli în școala generală, liceu sau facultate, trebuie să înveți pentru a-ți îmbogăți cunoștințele din diverse domenii, dar și pentru  a lua note, de preferat note mari. Ca adolescent îți zboară des gândul la distracție, dar n-ar strica să te gândești serios si la notele tale. Acestea se pot dovedi vitale atunci când vrei să intri la o facultate bună.

Dacă vrei să ai note mari, iată ce ai putea să faci:

1.    Începe din timp – un sfat important, care de multe ori este ignorat este să te apuci din timp să te pregătești pentru teme, lucrări, teze, examene sau proiecte. Când privești la multitudinea de cursuri care te așteapta să le răsfoiești, te apucă brusc spaima și începi să amâni mereu considerând că vei avea timp, iar în zilele care urmează te vei trezi c-un chef nebun de învățat. O vorba veche spune să nu lași pentru a doua zi ce poți faci in ziua respectivă. Se pot ivi multe lucruri neașteptate și n-o să mai poți parcurge materia. Învațatul, chiar și a zeci de cursuri nu este atât de greu precum pare. Îți trebuie multă voință și puțină organizare.  Notează-ți toate lucrările și proiectele pe care le ai de dat pentru a fi sigur că nu uiți de ele. Mai greu este începutul, odată ce îți vei dai puțin interes pentru studiu, totul va merge ca uns.

2.    Propriul stil de învățare – la început totul pare greu și imposibil de reținut..prea multe informații sau formule, iar astfel totul te sperie. Cu răbdare și voință vei afla repede că a învăța poate fi simplu și ușor indiferent de materie. Fiecare are un mod aparte de a învăța, de exemplu, în cazul în care ai o memorie vizuală bună, cel mai sigur vei reuși să înveți cu ajutorul schițelor și a desenelor. Este important să-ți descoperi stilul de a învăța pentru a-ți ușura munca.

3.    Organizează-te – la fel de important sau poate mai important decât să-ți afli propriul stil de a reține este să-ți faci un anumit program, mai ales când ai de învățat. Dacă te pregătești pentru o lucrare la o materie dificilă care îți dă bătăi de cap, cu atât mai mult este important să-ți programezi timpul astfel încât să poți citi și înțelege toată materia. Fă-ți un program zilnic care să cuprindă multe ore de studiu intens, dar și pauze în care să te relaxezi.  După câteva ore de stat cu burta pe carte, ieși în parc cu prietenii tăi, dar nu uita că ai și de învățat așa că nu te lungi prea mult. Fă-ți ordine în priorități și nu fă modificări în orarul prestabilit decât atunci când este absolut necesar.

4.    Fă rezumatul materialelor – după ce ai trecut și de partea cu organizarea, este timpul să te apuci efectiv de învățat, trebuie s-o faci și pe asta, fie că-ți place sau nu. Înarmează-te cu carioci, pixuri, foi, iar în timp ce citești un curs, subliniază și scrie pe o altă foaie ideile principale. Astfel vei putea recapitula și revizui neclaritățile, iar informațiile esențiale îți vor rămâne mult mai ușor în minte.

5.    Apelează la profesori, colegi sau prieteni – este posibil să nu excelezi la toate materiile, iar unele dintre ele să-ți dea adevarate bătăi de cap oricât de mult ai încerca să le înțelegi. Nu intra în panică, totul are un înțeles și o rezolvare. În primul rând atunci când întâmpini neclarități, este indicat să vorbești cu profesorul care a predat materia în cauză. Dacă acesta nu este disponibil, vorbește cu restul colegilor care au înțeles misterele pe care tu nu le deslușești. Important este să nu te duci la o lucrare sau examen până nu ai încercat toate metodele de a pricepe și de a reține informațiile necesare.

6.    Nu uita de somn – când vine vorba de învățat mulți elevi și studenți preferă să învețe noaptea, sub pretextul că atunci este mai liniște. Învățatul pe timpul nopții, în schimbul orelor de somn, are loc și în cazul celor care se lasă pe ultima sută de metri. Chiar dacă vrei să acumulezi cât mai multe informații într-un timp relativ scurt, ar trebui să nu uiți că pentru a fi capabil să reții, este esențial să te odihnești temeinic. 

7.    Motivează-te – fie că este vorba despre obținerea unor rezultate cât mai bune la școală sau că este vorba despre o situație diferită, este esențial să ai motivație. Dacă ești în an terminal la liceu, cu atât mai mult te gândești din ce în ce mai serios la admiterea la facultate, iar pentru a intra la facultatea mult dorită, vei avea nevoie de note mari. Imaginează-ți cum va fi viața de student/ă, oamenii noi pe care îi vei cunoaște și întâmplările de care vei avea parte. Încet încet, pe măsură ce vei deveni tot mai entuziasmat/ă, iar pofta de studiu va apărea și ea.

8.    Nu uita să te recompensezi – la finalul unei perioade de studiu intens, oferă-ți mici recompense, începând de la chestii de ronțăit care îți plac, un episod din serialul tău preferat,  până la mici ieșiri cu prietenii.  În mod cert, părinții vor fi mult mai fericiți să constate o îmbunătățire a notelor tale și sigur te vor recompensa și ei.

Dincolo de obținerea unor note bune, este important să reții informațiile citite. Aceste cunoștințe îți vor folosi toată viața și te vor ajuta să ajungi cât mai sus, mai sus chiar și decât ai spera sau visa.